ClimaDin punct de vedere climatic, regiunea este incadrata in provincia climei continentale moderate, fiind situata la limita a doua subprovincii climatice: clima de stepa si clima de dealuri.

Caracteristicile principale ale acestei provincii sunt redate sistematic in tabelul de mai jos:

Caracteristici climatologice Valori (oC)
Amplitudinea medie anuala a temperaturii 24
Media temperaturilor maxime absolute anuale 30-35
Media temperaturilor absolute minime anuale 18 - 36
Amplitudini medii diurne ale temperaturii 10-15

Numar anual de zile cu inghet( cu temperatura minima 0 oC) 100 - 150
Numar anual de zile de vara ( cu temperatura maxima 25 oC 80 - 100
Numar anual de zile tropicale ( cu temperaturi maxime 30 oC) 15 - 35
Numar anual de zile cantitatea anuala de precipitatii (mm) 50 - 70
Numar anual de zile cu precipitatii ( PO, 1 mm ) 115 - 130

Media anuala a temperaturii aerului este de 10 - 11 oC, iar valorile maxime si minime sunt: media temperaturii lunii ianuarie 1 - 2 oC, cu minima la Oradea de 29,5 oC, inregistrata la 24 ianuarie 1942, iar maxima absoluta la Diosig, la 18 august 1952 - cand tempetatura s-a ridicat la 40 oC. Media lunii iulie este de + 20 oC.

Demn de remarcat este faptul ca vremea cea mai rece este conditionata de invaziile maselor de aer arctic, iar vremurile foarte calduroase in timpul verii de prezenta maselor de aer tropical venite din regiunea Africii de Nord.

Ca o caracteristica principala a climei, din aceasta zona, lipsa intervalelor de uscaciune si seceta excesiva in timpul verii si a gerurilor intense si persistente in timpul iernii , urmare a infuziilor de aer temperat, maritim, care sunt destul de frecvente .

In afara datelor prezentate mai sus, obtinute prin prelucrarea observatiilor din perioada anilor 1896-1955, s-au intocmit si grafice privind temperatura si cantitatea de precipitatii pe perioada anulor urmatori, din care se pot extrage valori minime si maxime, precum si valori zilnice, sezoniere si anuale . Ele nu difera, insa prea mult de cele de precedente. Aceste date se gasesc la Statiunea Meteorologica din Oradea.