Dimensiune demograficaIn cadrul comunei traiesc si convietuiesc impreuna romani, maghiari, italieni, germani, turci si o insemnata populatie de rromi. Aceasta este organizata din punct de vedere administrativ-teritoriala in colonii in satele Rontau, Haieu si Cordau.

Populatia si numarul familiilor pe comuna este alcatuita dupa cum urmeaza :

Nr. Crt. Satul Nr. familii Nr.locuitori
1 SINMARTIN 1104 2689
2 BAILE FELIX 242 667
3 BETFIA 200 474
4 CIHEI 349 960
5 CORDAU 415 1336
6 BAILE 1 MAI 95 199
7 HAIEU 246 715
8 RONTAU 281 962
  Total Comuna 2932 7996

Cele mai frecventa boli intalnite in aceasta zona sunt. Bolile cardiovasculare, pulmonare, diabetul zaharat. Copiii sugari cu varsta de pana la un an, primesc gratuit laptele praf.


Miscari de Populatie


  • Imigrari : 138
  • Emigrari : 188
  • Spor natural : 4 %
  • Divorturi : 1 %
  • Natalitate : 94
  • Decedati : 90
  • Casatorii : 47


Navetism


O parte din populatia comunei sunt angajati in unitati social-economice in Municipiul Oradea de stat si private, fac naveta din satele unde isi au domiciliul la locul de munca


Evolutia populatiei, elemente demografice si sociale


Estimarea evolutiei populatiei


Dupa analiza evolutiei populatiei, rezulta ca sporului natural este in cadere, in schimb sporul migratoriu, prin stabilire cu domiciliul in comuna este in crestere.

Prin analiza populatiei dupa grupa de varsta se constata ponderea populatiei tinere, ceea ce constituie o premiza pozitiva in evolutia viitoare a numarului populatiei.

In Planul de Amenajare a Teritoriului Judetului Bihor se propune stoparea tendintei de scadere a populatiei prin asigurarea unor conditii social-economice care sa conduca la ameliorarea calitatii vietii, marirea numarului de locuri de munca cu precadere in sectorul III.


Estimarea resurselor de munca


Vecinatatea comunei cu municipiul Oradea, amplasarea ei in zona preoraseneasca si specificul de statiune balneo-climaterica a oferit o relatie de interdependenta reciproca, oferindu-se locuri de munca, dotari comerciale, invatamant, dotari culturale, sport, agrement. Comuna are un rol de atractie a fortei de munca si asupra zonei inconjuratoare, respectiv comunele invecinate pe traseul drumului national DN76 Oradea - Deva. Totodata satele apartinatoare comunei, aflate la o distanta relativ mica de statiune, prin dezvoltarea turismului rural pot prelua o mare parte din afluxul de turisti mai ales in sezonul estival, asigurand o gama larga din activitatile de servicii.