Dezvoltarea Activitatii EconomiceActivitati industriale si de constructiiO posibila amplificare a activitatilor economice ar fi dezvoltarea in continuare a sectorului privat, cu activitati in domeniul industriei mici, mestesugaresti si artizanale, activitati nepoluante. Profilul si marimea acestora ramane la latitudinea intreprinzatorilor si a Primariei.

Prin extinderea intravilanului s-au stabilit posibilele amplasamente pentru aceste functiuni. Aceasta nu exclude posibilitatea infiintarii unor activitati mestesugaresti si artizanale in zone de locuit, pentru ca intreprinzatorii particulari sunt nevoiti sa apeleze si la terenuri particulare, Consiliul Local neavand posibilitatea sa ofere terenuri care sa fie echipate cu utilitati. Administratia locala trebuie sa vegheze ca orice amplasare de mica industrie sa nu fie incompatibila cu zona functionala prevazuta in plansa de zonificarea teritoriului.

Potentialul economic al comune ramane in continuare pe ramura de exploatare a resurselor subterane:

  • apa geotermala: Baile Felix, Baile 1 Mai
  • rezerve de turba si namol terapeutic la Sinmartin si la 1 Mai
  • ape minerale: Baile Felix
  • roci utile - cariera de calcar la Betfia

AgriculturaAgricultura este prezenta prin activitatile din gospodariile particulare, unde sunt angregati aproximativ 3500 de locuitori. Existand vecinatatea cu municipiul Oradea, este asigurata o piata de desfacere pentru produsele agricole (animale si vegetale).

Aceasta activitate fiind si sursa existentei a unui numar mare de locuitori.

Societatile comerciale agricole prezente in comuna isi desfasoara in continuare activitatea de deservire a statiunilor Felix si 1 Mai (gospodaria anexa S.C.T. Felix, la Cihei crescatorie de porci in Sinmartin). Aceste societati la nevoie au posibilitatea de extindere in teritoriul comunei.

Prin lucrarea de "Identificarea zonelor expuse la riscuri naturale" - s-au semnalat zonele expuse la riscurile naturale in comuna.

Rontau: la N-E de localitate exista o halda de cenusa provenita de la CET II. Oradea, care afecteaza o parte din terenurile agricole din zona.

Sinmartin: nu sunt semnalate zone cu riscuri naturale, paraul Peta fiind amenajat, sunt necesare lucrarile curente de intretinere a malurilor si decolmatarea vailor.

Haieu: valea Betfia fiind regularizata se impun doar lucrari de intretinere. Apar insa riscuri naturale de tipul ogase, ravena, viroaga care afecteaza 26 ha din terenul agricol - pe dealul Cremanari, in apropierea DN76. Se recomanda fixarea terenului prin lucrari antierozionale si fixare cu vegetatie arboricola.

Cordau: este o localitate cu aspect de dealuri. Riscurile naturale previzibile si latente sunt legate de versantii si lunca vailor.

La ploi abundente se produc inundatii care afecteaza fanetele.

Pe valea Budana sunt necesare lucrari de amenajare antierozionale. Sub dealul Viilor sunt alunecari de teren care afecteaza gradini si case.

In localitatile Cihei si Betfia, vaile fiind regularizate nu prezinta riscuri naturale.

In statiunea Baile Felix, paraul Hidisel este amenajat iar in amonte de statiune s-a amenajat un lac de retentie.

Statiunea Baile 1 Mai, este strabatuta de paraul Peta, care fiind regularizata nu prezinta riscuri naturale. Izvoarele termale din zona au creat o rezervatie naturala cu problemele specifice acesteia.


Dezvoltarea activitatilor turistice si de agrementExistenta apei termominerale cu efectele terapeutice a fost cunoscuta si exploatata inca din sec. XVIII. Statiunile balneo-climaterice Felix si 1 Mai au devenit statiuni recunoscute pe plan national si international atat pentru tratament cat si pentru agrement, avand un microclimat aparte. Resursele terapeutice turistice si agrement constituie principalele forte de atractie a acestei zone.

Puncte de atractii turistice si de agrement in comuna sunt: statiunile Felix si 1 Mai cu strandurile termale, la est de localitatea Haieu carstul "Dealul Somleu". In coasta dealului, la altitudinea de 300 m se gaseste deschiderea avenului "Hudra Bradii" cu o adancime de 112 m, fiind declarata monument al naturii, sunt necesare luarea unor masuri de protectie si punerea in valoare a acestei zone si amenajarea unui acces turistic marcat.

O alta atractie turistica este Paraul si Lacul Petea la Baile 1 Mai. De la izvor pana la o distanta de 1 km Petea este declarata rezervatie naturala adapostind cea mai aleasa podoaba a florei noastre, lotusul termal, specie selictara ce a supravietuit din perioada tertiara datorita microclimei create de apele termale ale Petei.

Zona este declarata Rezervatie naturala si cuprinde o suprafata de 4 ha.

Pentru o mai buna valorificare a acestei rezervatii Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea a propus organizarea unui Muzeu etnografic "Muzeul Satului" din partea N-V a tarii, denumit Tara Crisurilor. Cu aceasta ocazie va fi amenajata cu alei pietonale si imprejmuita "Lacul Petea" - pentru a pune la dispozitia publicului larg si a specialistilor acest monument al naturii.

Pe langa existenta hotelurilor din statiunea Felix si unitatile de cazare, campingul din Baile 1 Mai se simte nevoia dezvoltarii turismului rural. Intrucat terenurile proprietate de stat (a Primariei) sunt reduse, s-a promovat si aici incurajarea intreprinzatorilor particulari prin cuprinderea de noi terenuri in intravilan si realizarea unor obiective turistice de cazare de mica capacitate, cuplate cu alimentatie publica si servicii.


Alte activitatiUnitati din alte domenii de activitati economice (transporturi, depozite, industrie mica, servicii) vor putea fi amplasate in toate zonele localitatii dar numai pe baza de P.U.D.-uri, care sa prezinte detalii legate de situatia juridica a terenului, situarea fata de vecinatati si modul de rezolvare a eventualelor incompatibilitati functionale, modul de asigurare a utilitatilor - electrice, apa, canal, evacuarea deseurilor, protectia mediului.