Flora si faunaPadurea de foioase aflata pe teritoriul comunei Sinmartin este alcatuita din diferite esenta predominand stejarul (quercus sessiliflora), gorunul (quercus pertaea), stejarul pedunculat ( quercus robum), garnita (quercus frainetta), cerul (quercus cerria), apoi frasinul (frasinus excersior), carpenul (carpinis betulus).

Stratul arbustiv este destul de bine reprezentat de specii cum ar fi: paducelul ( crataiegus monogyna), sangerul (cornus sanguineea), cornul (cornus mas), alunul (corylus avelana), lemnul cainesc (ligustrum vulgarae) si altele.

Stratul arbustiv se dezvolta cu precadere pana la aparitia carpenului care ia loc stejarului in padurile taiate fara socoteala. Un exemplul este partea de nord-vest a padurii Felix , defrisat complet in timpul celui de-al II-lei razboi mondial.

Stratul ierbaceu este reprezentat prin : coada cocosului ,laptele cucului, stanisoara, si multe altele.

Peisajul umbros de padure este inlocuit cu pajisti insorite, unde predomina plante din familia gramineelor si leguminoaselor. Tipice sunt gruparile cu paiusuri stepice(festuca valesiana, festuca pseudorrina, festuca sulcata) si altele.

Flora spontana cese dezvolta pe acest platou inveseleste peisajul. Cimpul este presarat cu margarete albe, cicoare albastra, lumanarele galbene, maci rosii si branduse de toamna.

In Statiunea Felix, la marginea drumului ce urca spre U.G.S.R. se afla un lac artificial termal unde au fost aclimatizate diferite specii de lotus din tari exotice, avand culori diferite: Nelurnuncifera(original din India si Pakistan) , Nymphea zanzibarena ( Africa ), Aeibornia crasepis (Asia si Africa ). Tot in acest loc au fost aduse exemplare Nymphea lotus termalis de la Baile 1 Mai .

Statiunea Baile 1 Mai ofera oaspetilor sa cunoasca o bogata flora acvatica care pastreaza o specie foarte rara "NYMPHEEA LOTUS" - VARIETATEA TERMALIS ". Cercetarile stiintifice facute asupra acestei plante pe care localnicii o numesc floare de tau, floare de lotus, nufar, au dus la concluzia ca este un relict din flora tertiala. Ea a supravietuit glaciatiunii din era quaternala si s-a pastrat tocmai datorita mentinerii conditiilor necesare ciclului vital, prin apa termala. Iubitoare de apa termala de cel putin de 20 oC , dar nu mai mult de 41 oC si de namol sapropelic si de turba, ea traieste numai pe o mica portiune a Pariului Peta si A lacului termal intre "Ochiul Tiganului" si Moara din Rontau.

Desi s-ar parea ca seamana cu nufarul alb din ghioluruile din Delta Dunarii "Floarea de lotus" de la Baile 1 Mai, prin procesul ei biologic se deosebeste mult de acesta, aflandu-si o ruda mai apropiata in lotusul de la gurile Nilului, planta specific tropicala.

Declarata in anul 1932 monument al naturii (cand lacul si paraul Peta au fost constituite in "Rezervatii stiintifice") aceasta floare rara este ocrotita de lege .

Fauna regiunii nu prea bogata si variata, este caracteristrica faunei de campie. Mamiferele intilnite sunt rozatoarele : harciog (cricetus cricetus) popandaul (citelus citelus ) , bizamul (ondatra bethica), iepurele (lepus europeus).

Dintre pasarile intalnite se intalnesc ; prepelita, fazanul, pitpalacul, graurul , ciocarlia, lastnul.

Date referitoare la epoca neolitica se pot colpleta cu descoperirile facute la Oradea, unde pe dealul Salca si pe colina Ghetarie din apropierea Complexului Lotus, la o distanta de 7 km de Bai s-au gasit asezari neolitice continand unelte in os si piatra, vase din lut si multe oase de animale.