Echiparea tehnico-edilitara
Alimentarea cu apaSingurul sat din comuna Sinmartin care nu este racordat la reteaua de alimentare cu apa potabila este localitatea Betfia. Aici se executa bransarea la gospodaria de apa a comunei Sinmartin prin retelele de apa existente.

Pana la finalul lunii aprilie a anului 2008, reteaua de alimentare cu apa potabila a satului Cordau va fi data in folosire.

Pentru localitatea Betfia este intocmit proiectul thnic pentru introducerea apei potabile si in acest sat. Pentru finantarea acestui proiect se spera in obtinerea unor fonduri europene prin unul din programele de finantare existente.

Varianta proiectata pentru alimentarea cu apa potabila a localitatii Betfia va fi urmatoarea :

Betfia: Aceasta localitate se va bransa la gospodaria de apa din Baile 1 Mai cu o conducta din polietilena cu Dn 160 mm si lungimea 4100 m pana in centrul localitatii. De aici s-au prevazut retele de distributie pe strazi, cu o retea din polietilena Dn 110 mm si lunga de 3500 m prevazuta cu hidranti de incendiu, vane de linie si la intersectie de retele.


Canalizarea menajeraIntrucat comuna Sinmartin are canalizare menajera centralizata racordata la orasul Oradea, doar trei localitati nu sunt ei localitati Cihei, Cordau si Betfia se vor racorda la retelele existente astfel:

Ciheiul se racordeaza la colectorul de pe str. Ciheiului din Sinmartin printr-o retea din tuburi PVC cu Dn 250-300 mm in lungime de 6800 m.

Localitatea Cordau se va racorda la reteaua Bailor Felix printr-o retea din tuburi PVC cu Dn cuprinse intre 250-300 mm in lungime totala de 6700 m.

Localitatea Betfia se va racorda la reteaua de canalizare din Haieu. Reteaua este prevazuta di tuburi PVC cu Dn 250-300 mm in lungime de 7600 m.


Alimentarea cu energie electrica. PropuneriIn prezent in zona comunei Sinmartin este alimentat cu energie electrica din statia de transformare 110/20 KV Oradea-Sud prin mai multe linii electrice aeriene (LEA) si anume:

 • LEA 20 KV BAI I. alimenteaza exclusiv statiunea Baile Felix intrand in postul de transformare a hotelului Termal
 • LEA 20 KV BAI II. Oradea-Salonta alimenteaza localitatile Sinmartin, Baile Felix, Baile 1 Mai, Haieu, Rontau, Cihei
 • LEA 20 KV Oradea-Beius, alimenteaza localitatile Cordau, Betfia si Complexul Sanatorial 1500 locuri U.G.S.R. Baile Felix. Amplasamentul comunei Sinmartin este traversat de o linie electrica aeriana de 110 KV Oradea-Vascau.

In prezent distributia in 20 KV este aeriana, cabluri subterane de 20 KV fiind numai in statiunea Baile Felix.

A fost intocmit proiectul tehnic in vederea extinderii retelelor de alimentare cu energie electrica in urmatoarele zone:

 1. In partea dreapta si stanga a drumului Sinmartin - Cihei
 2. In Sinmartin, in zona de langa Paraul Peta unde se va acorda teren pentru tineri in baza legii
 3. In Sinmartin, in zona drumului din spatele benzinariei din Sinmartin
 4. In Sinmartin, in cartierul Beverly, in zonele unde sunt construite case si nu exista retea 15/2003
 5. In zona DN 76 Oradea - Sinmartin, pe ambele parti ale DN 76.
 6. In zonele unde au fost atribuite terenuri pentru constructia de locuinte in baza Legii 15/2003, in satele Rontau, Betfia si Cordau
 7. In Baile Felix, extindere retea paralela cu DN 76, de la intersectia DN 76 cu strada de langa biserica Bethesda, pana la intersectia DN 76 cu strada principala din Baile Felix
 8. In Baile Felix, vis-a-vis de zona terenurilor de sport ale Hotelului President, peste DN 76.
 9. In satul Cihei, in zona unde sunt construite case si nu exista retea electrica
 10. In Sinmartin, spre cimitir pana la capela.

Alte zone propuse in vederea extinderii retelelor de alimentare cu energie electrica sunt urmatoarele:

 1. Pe partea stanga drumului Baile Felix - Cordau
 2. Partea dreapta a drumului Baile Felix - Cordau, dupa padurea Baile Felix si pana la intrarea in satul Cordau
 3. In satul Cihei in zona unde s-a acordat terenuri pentru locuinte, conform legii 15/2003
 4. Zona neelectrificata dintre drumul Cihei - Oradea si drumul de la fostul CAP Sinmartin, ferma Cihei
 5. Zona din partea dreapta a DN 76 Oradea - Deva, cuprinsa intre SCAZ Oradea - Paraul Peta - Delimitare cu municipiul Oradea
 6. Zona neelectrificata din vatra satului din Betfia

Alimentarea cu calduraReabilitarea sistemului actual de alimentare cu caldura al Bailor Felix, Bailor 1 Mai precum si cel din Sinmartin necesita urmatoarele lucrari:

 • repararea si/sau inlocuirea partiala a retelei de termoficare existente
 • reabilitarea punctelor termice prin utilizarea unor echipamente performante (schimbatoare de caldura, pompe, instalatii de automatizare)
 • reabilitarea instalatiilor termice interioare si a retelelor termice secundare

In cazul introducerii gazului metan in Oradea si Baile Felix va exista posibilitatea realizarii unor centrale termice pe gaz metan care sa deserveasca unul sau mai multi consumatori si care sa asigure conditii mai bune privind incalzirea, ventilarea si prepararea apei calde menajere - lucru necesar mai ales la statiunile Baile Felix si 1 Mai.

Deasemenea exista posibilitatea ca in anumite conditii sa fie utilizat gazul petrolier lichefiat ca sursa de combustibil pentru crearea conditiilor de independenta energetica a diversilor consumatori si marirea gradului de conform privind incalzirea, prepararea apei calde menajere si ventilatia.

Alimentarea cu caldura a consumatorilor din localitatile Haieu, Rontau, Betfia, Cordau si Cihei poate fi imbunatatita prin introducerea gazului metan in aceste localitati


Alimentarea cu apa termala:Evaluarea starii actuale a modului de utilizare si a posibilitatilor de extindere a utilizarii apei termale din statiunile Felix si 1 Mai necesita un studiu de specialitate separat, care sa stabileasca conditiile optime de folosire a resurselor existente.


Gospodaria comunalaTransportul deseurilor menajere se efectueata de catre operatori atestati, pe baza contractelor incheiate direct cu cetatenii comunei si cu agentii economici. Deseurile sunt transportate la groapa de gunoi a municipiului Oradea.

In ce priveste cimitirele, suprafata actuala contine rezerve de teren pentru urmatorii 10 ani.